Weblap elemzés

Mire jó a weblap elemzés?

Egy honlap segítségével gyümölcsöző kapcsolatokat lehet építeni, egy hibás felépítésű honlap, gyenge tartalmakkal, rossz navigációval viszont el is riaszthat potenciális partnereket. A Weboriginal nem csak készülő honlapok esetében tervez gondosan, de már létező honlapokkal kapcsolatban is segít, hogy ez a szerencsétlen eset elkerülhető legyen.

Az internetes megjelenés ma már nélkülözhetetlen eszköz a fenntartó szervezet PR és marketing-kommunikációs céljainak elérésében, ezeken túl pedig közvetlen értékesítési csatornaként is működhet. Hogy ez valóban így legyen, ahhoz a honlap tartalmát, és vizuális megoldásait nagy körültekintéssel kell kialakítani. A weblap elemzés ebben segít, egyszerre tárja fel a szerkezet, a tartalom, illetve a vizuális megoldások esetleges gyengeségeit – és tesz javaslatot ezek kiküszöbölésére.

A honlap befektetés, amitől joggal várható el, hogy megtérüljön. Költséggel jár a létrehozása, fenntartásának is vannak költségei, ezeknek a költségeknek pedig legalább új kapcsolatokban, hasznos információcserében meg kell térülniük. Sok más módon is megtérülhet egy jól működő honlap: akár konkrét bevételi forrássá is alakítható – ehhez azonban világos, átlátható szerkezet és használható tartalom kell, amiből egyértelműen kiderülnek a honlap fenntartójának céljai, tervei, kompetenciái, illetve nyitottsága bármiféle együttműködésre.
Az elemzésben nem csak tapasztalatunk és az Internet működésének alapos ismerete segít minket, de a használati, látogatottsági statisztikákat is figyeljük – hiszen ebből ismerjük meg az adott honlap látogatóinak viselkedését.

A weblap elemzés célszerű…

hiszen kiindulópontunk mindig a honlap meglétének célja, alapvető üzenete. Úgy gondoljuk, hogy ez az, ami meghatározó a honlap tervezésekor, és üzemeltetése, frissítése során is. Sohasem téveszthetjük szem elől azt a kérdést, hogy az adott oldalt miért hoztuk létre, illetve miért működtetjük. Szolgáltatásait, tartalmait e célok szerint kell szervezni.

Nagyon sokan fordítva teszik ugyanezt: készítenek egy honlapot, és aztán utólag próbálják kiemelni rajta azokat a tartalmakat, szolgáltatásokat, amelyekért eredetileg létrejött az oldal. Ez ilyenkor már nehézkesebb feladat, az egyéb szolgáltatások, tartalmak sorrendjét, fontosságát is utólag kell megállapítani.

A weblap elemzéssel segítünk a honlap használhatóságát értékelni, megállapítani a szervezet céljának megfelelő fontos tartalmakat, és tanácsot adunk a feleslegesen gondozott tartalmak sorsával kapcsolatban is. Segítünk értelmezni a használati statisztikákat. Elemezzük, hogy a kitűzött céloknak, alapgondolatoknak mennyire felel meg a honlap összességében.
A weblap elemzés formás…

hiszen a forma és tartalom egy honlap esetében is olyan szorosan függ össze, hogy gyakran nehéz eldönteni, hogy mi tartalmi és formai kérdés…

Weblap elemzésünk ízekre szedi az oldal grafikai-formai elemeit és változtatásokat javasol a kellő hatás elérése érdekében. Különösen odafigyelünk arra, hogy egyetlen grafikai elem, szín, minta se kerüljön ellentétbe a honlap alapvető üzeneteivel.

A weblap elemzés webes trendeknek megfelelően

Mi ugyanis követjük a fejlődési irányokat. De nem afféle megszállottságtól vezetve, hanem hogy megtudjuk, milyen új megoldások állnak rendelkezésre, amelyekkel még hatékonyabbá tehető egy szervezet internetes megjelenése. Hiszünk az átlátható, egyszerű, funkcionális megoldásokban – és fontosnak tartjuk a közösségi funkciókat.

Tudjuk, hogy egy honlap visszatérő közönsége adja a honlap igazi értékét, a hozzáadott információkkal, megjegyzésekkel. Ahhoz, hogy a látogatók tudásukat, preferenciáikat velünk és egymással megosszák, ösztönözni kell őket erre a honlap megfelelő kialakításával, a megfelelő szolgáltatások létrehozásával. A weblap elemzés javaslatai között ezekre is kitérünk.

A weblap elemzés segít szerkeszteni

Egy honlap használhatóságát alapvetően befolyásolja a szerkezete, azaz a funkciói, tartalmai, aloldalai közötti navigációs lehetőségek. Ha ez hibás, akkor talán ez okozza az oldal látogatóinak a legnagyobb bosszúságot. Ugyanakkor egy jól eltalált szerkezet nem csak a látogatóknak jó, de a fenntartást is könnyebbé teszi – ráadásul ösztönzi friss, új tartalmak és szolgáltatások létrehozását is.

Weblap elemzésünk nem csak a használhatóság (usability) szempontjából vizsgálja az adott honlap szerkezetét, de azt is kideríti, hogy a szerkezet mennyiben segít a honlap eredeti céljainak megvalósításában, alapvető üzenetét mennyire támogatja.

Megjegyzés:

A szolgáltató honlapok (például webshopok, adatbázisok stb.) az üzletmenet, a bevételi források szerves részévé válnak, így karbantartásuk, frissítésük gyakoribb, mint az egyszerű szervezeti honlapoké – azt gondolhatnánk, hogy kialakításuk, szerkezetük alapvetően megfelel az elvárásoknak.
Mégis érdemes ezeket is weblap elemzésünknek alávetni, hiszen frissítésük általában csak a tartalmakra szorítkozik, és a karbantartók gyakran rutinszerűen végzik feladataikat. Ezért néha érdemes újragondolni, újra áttekinteni egy régóta aktívan használt honlap céljait és ehhez kapcsolódóan kialakítását is – ha még hatékonyabbá tehető, az jelentős versenyelőnyt jelent.

Hozzászólások zárolva vannal.