Facebook
Júl 7, 11
Weboriginal
No Comments

Videohívás Facebookon

Ez elmúlt pár napban  az érdeklődés középpontjában véleményem szerint a Google + projekt állt. Mindenhol erről lehetett olvasni, bár korlátozott számú felhasználó  kapott  hozzáférést hozzá. Néhány napja Facebook alapítója Mark Zuckerberg már jelezte, hogy “döbbenetes”  új funkciókat fog bejelenti a közösségi oldal működésével  kapcsolatban. Ez a bejelentés tegnap történt meg , egyik ilyen “döbbenetes” új funkció a videóhívás.

A videóhívás funkciót engedélyezni kell, és egy alkalmazást le kell tölteni és telepíteni. Ezt én és  programozó munkatársam megtettük és kipróbáltuk.

Tapasztalataink a következők:

Nekem akadozás nélkül működött, még akkor is amikor igen heves mozdulatokkal húzogattam ide – oda a felugró ablakban megjelenő videó képet. A hang és a kép is tiszta volt, bár véleményem szerint  ez részben köszönhető a Skype által is használt technológiának.

Kollégámnak aki a város másik felében  próbálta ki, neki videóhívás képernyőjének a húzogatása már akadozást eredményezett .  Ez nem feltétlenül a rendszer hibája, mert véleményem szerint lehet oka az internet sebesség is.  Kollégám esetében az is érdekes, hogy egyik Mac-es blogon olvasta, hogy Lion alól le van tiltva ez a funkció, és használatához trükközni kell a user agen-ttel. Neki viszont probléma nélkül ment, semmit nem kell változtatni a user agent-ben.

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a funkciót sűrűn fogom használni, de  azért jó, hogy van ilyen lehetőségem is.

A videóhívással együtt egy másik új funkciót is bejelentett a Mark Zuckerberg, a csoportos beszélgetési  funkciót.  Ezzel a lehetővé válik, hogy egyszerre  többen beszélgessünk egy időben és lássuk másik hozzászólását is az éppen aktuális témához.  Ez a funkció nekem nem annyira érdekes. Volt rá példa, hogy egy bejegyezés alatt hozzászólásokkal  produkáltuk ezt a funkciót, bár ennek hátránya, hogy nyilvános amíg   beszélgetés nem jelenik meg az üzenőfalon.

Volt még egy bejelentés, ami szerintem nem olyan döbbenetes,  hanem inkább csak a megváltozott funkciók miatt vált szükségessé. Ez pedig, hogy új megjelenést adnak  beszélgetés ablaknak. Az új megjelenés a csoportos beszélgetés esetében fog jól funkcionálni, mert így láthatóvá válik, éppen ki írt nekünk.

A jövő fogja meghozni ezen új funkciók tényleg olyan döbbenetes erejűek-e, mint amilyenek a Facebook alapítója gondolja.  Azonban mindenki használja kedvére, próbálja ki, ha van véleményre mondja  el akár itt a blog keretein belül.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.