Technikai seo-s elemzés nem technikai embereknek

Technikai seo-s elemzés nem technikai embereknek

Ezt a cikket minap olvastam egy amerikai oldalon, ilyen helyzetbe én is sűrűn belefutok amikor a technikai dolgokhoz kevésbé értő embernek kell elmagyarázni, hogy mégis mit és  miért kell csinálni? Én legtöbbször életből próbálok példákat venni, amivel általában sikerrel is járok, de ez a mostani egy másik  megközelítés lesz, amely humorosan de szerintem ( legalábbis remélem) érthetően fogja leírni a keresőoptimalizálás során  szükséges technikai elemzést egy részét.

Átirányítások és státusz kódok

Amikor valaki megnéz egy weboldalt akkor a szerverről minden esetben érkezik egy státusz jelentés,  kódok formájában. Ezek nagy részét nem is veszi észre a normál felhasználó, de ezek nagyon fontosak a Google számára.

  • 200: hello, Google, az oldalon minden rendben van
  • 301 : hello,Google, az oldal  elköltözött és az új tartalom adott helyen található
  • 302: hello, Google, ez az oldal is  költözés alatt van, de nem ez a végleges helye
  • 404: hello, GoogleEz az oldal már nem létezik, de próbálkozásnak jó volt

Honnan tudhatod meg ezeket a státuszokat?

Készíts egy  teljes URL listát a weboldalról, én erre legsűrűbben a Screaming Frog-ot használom. Ez a program minden URL-nek  kiírja a státuszkódját így a weboldalunkat minden oldalát végig tudjuk ellenőrizni.

Amire viszont nagyon figyeljünk oda, ha valamit átirányítunk akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy hova irányítjuk az oldalt és pontosan adjuk meg, hogy melyik  kódot használjuk erre ( 301 vgy 302).

A régi oldalakat ne minden esetben a főoldalra  irányítsuk át. Ha a régi oldalnak van új megfelelője akkor az újra irányítsuk, mert ezzel útmutatót adunk a Google-nak is, hogy hova költözött az adott oldalunk.

Ha egy oldalunk már nem létezik, akkor ne 200-as fejléccel rendelkező 404-es jelleggel rendelkező oldalt készítsünk, mert ezzel megzavarjuk a Google-t és lágy hibák hosszú listáját fogjuk  majd találni a Webmester eszközökben.

Canoninal ? Hasznos számunkra!

Mit jelent ha egy oldal forrás  kódjában a következőt látod és mondunk az “A” oldalon vagy  < link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/page-b”>.

Mit  is jelent ez?

Hé Google, tudom hogy ez egy duplikált oldal de a jó tartalom a “B” oldalon található meg, ott érdemes elolvasni.

Mikor használjuk ez?

Amikor két oldal azonos, vagy azonos tartalommal rendelkező oldal található weboldalunkon

Például :

Duplikált főoldal: www.example.com és www.example.com/index.-php

Duplikált elérhetőségek ugyanazon oldalaknál: www.example.com/news/page-a/ és and www.example.com/press/page-a

Mit tartsunk szem előtt ebben az esetben?

Pontosan határozzuk meg  melyik oldalra szeretnénk canonical tagot tenni. Annak az oldalnak benne kell lennie a sitemap-ban, és az url stukatúrában is benne kell lennie ahhoz, hogy a Google indexelni tudja az oldalt.

URL érzékenység

Ha ilyen url-van az oldalon : http://www.example.com/angry-erin-attacks and http://www.example.com/Angry-Erin-Attacks  akkor mondjuk  a következőt a Google-nak:

Hello, tudom, hogy  úgy gondolod, hogy ez két különböző URL, de  a tartalom mindkét oldalon azonos.

Mit csináljunk ebben az esetben?

Fejlesztők már a weboldal programozás során figyeljenek oda arra, hogy ha kis betűs nagybetűs url esetén a canonical tag automatikusan kerüljön be  az adott oldalra. Így azonos tartalommal de más url-el nem lesz gondja a felhasználónak.

Mire kell még odafigyelni?

Keresőoptimalizálók nagy része, köztük én is jobban szeretem ha az url-ben csak kis betűk találhatóak. Ez különös az átirányítások esetén lesz jó, mert így nem kell kis betű, nagybetű formára is odafigyelni még arról nem is beszélve, hogy a fenti url hiba ebben az esetben nem fordulhat elő.

URL-ek paraméterei:

Ha így néz a weboldal url-je: http://www.example.com/angry-erin?color=green&size=15&id=12345&print=1 akkor a “?” után az oldal egyéb paraméterei találhatóak meg.  A “?” után még  egyéb információk kerülnek kiíratásra, amely az adott oldal információt takarhatja. Ilyen információ lehet mondjuk egy webáruház esetében az adott oldalon található szín, méret is vagy akár egy kampányt is jelezhetünk így.  Ez pontosan azt jelenti, hogy a ? után található szöveget ha töröljük akkor azonos lesz a tartalom, mintha a teljes URl alapján néznénk meg az adott oldalt.

Mit tehetünk ebben az esetben?

Webmester Eszközökben megadhatod, hogy a Google hogyan vegye figyelembe az ilyen paraméterekkel ellátott URL-eket. Itt azért már nagyobb  körültekintés szükséges, hogy pontosan legyen meghatározva, hogy mit vegyen és mit ne vegyen figyelembe a Google az oldal feltérképezésekor.

parameter-id

 

 

 

 

 

 

 

 

A fent leírtak összefoglalásaként ezért elmondható, hogy technikai elemzés ebben a cikkben nem teljes körű. Ha egy weboldalnak nagyon  jó a link marketingje de a weboldal technikai oldalról hibás akkor  nem fog számítani az, hogy milyen oldalak és milyen tartalom található az oldalon.

 

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.