Google hírek
dec 7, 15
Weboriginal
No Comments
Keresésminőség-értékelő irányelvek

Keresésminőség-értékelő irányelvek

A Google hivatalos blogján hozta nyilvánosságra az irányelveket, melyek alapján minősítik a weboldalakat és találati listákat.

A keresési algoritmusok fejlesztése magába foglalja a folyamatos kísérletezést. Ezeknek a kísérleteknek a részei az keresési értékelők, vagyis olyan emberek, akik elbírálják és visszajelzést adnak a Google keresési találatok minőségéről. „Az értékelő szemügyre vesz egy keresési lekérdezést és az arra visszaadott találatot. Egy, a dokumentumban leírt skála alapján értékeli a lekérdezés keresési eredményének relevanciáját.” Ezen értékelések nem játszanak szerepet az egyéni weboldalak rangsorolásában, de segítenek a kísérletek megértésében. Az értékelések a Google irányelvei alapján történnek, az irányelvek pedig azt tükrözik, hogy a Google szerint a felhasználó mit szeretne látni a találati listán.

2013-ban már közzétették a Minőség Értékelő irányelveket, mellyel átláthatjuk hogyan is működik a Google, és egyben segítséget is nyújtson a webmestereknek megérteni, hogy a Google mit figyel a weboldalakon. Az elmúlt két évben természetesen sok minden megváltozott: például jóval több embernek van okostelefonja, mint valaha, és már több keresést is végeznek mobil eszközökön, mint számítógépeken.

Ahogy egyre jobban megértik a felhasználók viselkedését, úgy módosulnak az irányelvek is, viszont a 2013-as verzió óta még nem hoztak nyilvánosságra frissítést. Azonban nemrég befejeztek egy jelentős felülvizsgálatot, alkalmazkodva ehhez a mobil világhoz, és felismerve, hogy az emberek másképp használják a keresést, mióta internetkapcsolattal rendelkező eszközöket hordanak a zsebükben.

A frissített irányelvek 160 oldalas dokumentuma angol nyelven letölthető innen!

A Google felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem a végleges változata az értékelői iránymutatásokat. Az irányelvek továbbra is fejlődnek, változnak az emberek szokásaival együtt. Minden apró változást természetesen nem fognak nyilvánosságra hozni, de a nagyobb volumenű módosításokat rendszeresen közzé teszik.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.