Google hírek
okt 8, 13
Weboriginal
No Comments
Kérdések és válaszok  az új Kolibri algoritmussal kapcsolatban

Kérdések és válaszok az új Kolibri algoritmussal kapcsolatban

A Google szeptember 26-án jelentette be új algoritmus frissítését melynek a Kolibri nevet adta. Ezzel kapcsolatban néhány kérdés lett összeszedve amelyek segítenek majd a Kolibri algoritmus frissítés megértésében mindenkinek.

Mi a “keresési algoritmus” ?

Ez egy szakkifejezés amit a Google használ, feladata pedig az, hogy a több billió indexelt oldal és egyéb információ közül a Google szerinti legjobb sorrendet adja vissza nekünk.

Mi is a “Kolibri” ?

Ez a neve az új keresési algoritmusnak aminek segítségével a Google szerint jobb keresési eredményeket fogunk kapni.

Akkor a “Page Rank” nincs többé?

De van. A kolibri kb 200 eleme közül egyik a Page Rank. A “kolibri” a rangsorolásnál a Page Rankon kívül az oldalra mutató linkeket is figyelembe veszi, számos más egyéb fontos tényező mellett amit a Google a rangsosorlásnál fontosnak tekint.

Miért Kolibrinek hívják ?

Google szerint azért mert a kolibri “gyors és precíz”

Mikor indul/t a kolibri?

Google a Kolibri frissítést  augusztus végén ( kb augusztus 20-22 ) indította el, de csak szeptember 26-án jelentette be.

Mit is csinál a Kolibri? Watch Full Movie Streaming Online and Download

Példaként a Google a következőt hozta fel: ha valaki készített egy autót még az 1950-es években az akár egy motor is lehetett. Azonban nem lehet tudni, hogy ez a motor még most is támogatott, vagy már nem olyan üzemanyagot használ ami még ma is létezik, például ólommentes üzemanyagot használ.  Amikor a Google a kolibrit kifuttatta a keresőkben akkor a régi autó kiesett a keresési eredmények közöl, az új pedig ami most is használható előre jött a keresőkben . Ez olyan gyorsan történt szerintük, hogy senki nem vette észre a váltást. ( itt gondolom főleg azok nem vették akik kiestek a keresési eredmények közöl)

Google mikor változtatta meg ennyire a keresési algoritmust utoljára?

Google szerint utoljára ilyen változás 2010-ben volt, amikor a “Caffeine Update ” indították el, de az a frissítés inkább arra vonatkozott, hogy a Google hogyan tudja jobban indexelni az oldalakat és hogyan tud hatékonyabban információkat gyűjteni.  Amit Singhal szerint ilyen változás utoljára 2001-ben volt, amikor ő a Google-hoz került.

Mi van akkor a Panda és Pingvin algoritmus változásokkal- azok akkor nem is algoritmus változások voltak?

A Pingvin, Panda és a többi frissítés is része az algoritmusnak csak mindegyik más területet célzott meg.

Akkor most új az algoritmus  vagy régi ?

Igen és nem. A keresési algoritmusnak voltak nagyon jó részei, ez miatt nem volt szükség a cserére. Voltak olyan részei amit pótolni kellett. A kolibriről az mondható el, hogy ez egy új motor a meglévő elemekből más módon szervezve, mégpedig olyan módon ami a jelenlegi keresési  kívánalmakat elégíti ki. A jelenlegi kívánalmak nem csak a felhasználói igényekre vonatkozik, hanem a technológiára is.

Milyen az “új” keresési tevékenység amin a Kolibri segíteni tud?

“Conversational search” erre az egyik legjobb példát a Google adta. Ha az emberek beszélnek akkor keresnek is, és néha egy beszélgetés nagyon hasznos lehet keresési szempontból is.

“Melyik a legközelebbi hely ahol Iphone5-öt tudok vásárolni és nincs messze a lakásomtól? ” Ebben a hosszú kérdésben a keresőnek meg kell találni azokat az oldalakat amelyek tartalmazzák a keresés szempontjából fontos szavakat, ebben az esetben a “vásárolni” és a “iPhone5” a két legfontosabb kulcsszó.

A kolibri most  jobban összpontosít a szavak mögötti tartalomra. Jobban meg kell értenie, hogy a hely és lakás mit jelent és hol lehet elektronikai eszközt vásárolni. Ezeket a szavakat a Google-nak megértve kell a  megtalálnia.

A kolibrinek azonban nem csak arra  kell figyelnie, hogy  csak a fő szavakat hanem a teljes mondat mondanivalója alapján adja vissza a helyes keresési eredményeket. A cél ezzel az volt,hogy az oldalak  jelentését is jobban megértsék és ne csak néhány illeszkedő szó alapján adjon eredményt a Google.

Azt hittem, hogy a Google nem társalgási keresési  eszköz már!

Ez nem igaz, pont ezért vannak a Knowledge Graps által adott válaszok is.

Ez tényleg működik ? Főleg az előtte és utána módszer?

Erre a kérdésre a Google azt mondja, hogy valójában ők sem tudják, mert nincs arra lehetőség, hogy megnézzék előtte és utána is.  Google szerint nagyon nagy javulást történt a Kolibri bevezetése óta. De ők nem adnak előtte és utána  eredményekre példákat azért, hogy megmutassa mégis milyen fejlesztés a kolibri.

Lehet, hogy rosszabb lett a Google?

Biztosan nem lett rosszabb, mondja a Google. Azt nem mondhatják, hogy a Google egyre jobb de az igen, hogy kolibri miatt  az elmúlt egy hónapban nem volt olyan felhasználói panasz, hogy a Google eredményei rosszabbak lennének. Szerintük az emberek akkor panaszkodnak ha az eredmények rosszabbak, nem pedig akkor amikor javulnak.

Keresőoptimalizálás halott?

Nem, a keresőoptimalizálás megint nem halt meg. Sőt, Google szerint nincs semmi új vagy más ami miatt a SEO-s szakembereknek aggódni kéne. Az alapelvek nem változtak, mindig a legfontosabb a minőségi jó tartalom. A régi elemek továbbra is szükségesek, a kolibri csak lehetővé teszi, hogy a Google feldolgozza azokat.

A kolibri miatt forgalom visszaesésem lesz a Google keresőben?

Ha az elmúlt egy hónapban nem volt visszaesés akkor nem is  lesz már a Kolibri miatt. A kolibri már egy hónapja élesben üzemel, ha ez miatt lettek volna problémái akkor észre vette volna.

A Google szerint nem is volt nagy felháborodás mivel a helyezéseket legtöbben nem veszítették el. Ezt igyekszik a Google azzal alátámasztani, hogy sok lekérdezés eredményeként azt látták, hogy nem történt a kulcsszavak helyezéseiben nagy változás

De én veszítettem a látogatókat !

Lehet akár a ez a Kolibri eredménye de a Google az algoritmus más elemeit is mindig változtatja, finomítja. Így nem biztos, hogy a kolibri miatt vesztett látogatókat.

Honnan tudjuk ezeket az információkat?

Google által tartott sajtótájékoztatón hangzottak el ezek a kérdések. A kérdésekre Amit Singhal és Ben Gomes válaszolt.

 

 

 

 

 

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.