Jó a helyezésünk a keresőben még sincsen forgalom az oldalon?

Jó a helyezésünk a keresőben még sincsen forgalom az oldalon?

Kezdjünk egy régi történettel, egy fiú találkozik egy lánnyal, a lány nagyon csinos, keresőoptimalizálási szakszóval első oldalasnak is nevezhetjük. A fiúnak nagyon tetszik a lány, de még sem lesz az első találkozóból további kapcsolat… Esetünkben a „lány” a „SEO cég” , a „fiú” pedig az ügyfél . Ebben a kapcsolatban nincsen rosszabb, mint  amikor a kiválasztott szavak mégsem hozzák meg a várt eredményt, hiába találhatóak meg szavaink  az első oldalon mégsem érkezik megrendelővé konvertálható látogató a weboldalra.

Ennek számos oka van, mi most három csoportba osztottuk ezeket az okokat:

1, Nem a helyes eredményeket látod

2, Kulcsszavaid nem „értékesítenek”

3, Jó helyezéseidre sem kattintanak

1# Nem a helyes eredményeket látod

Mostanság a keresők próbálnak személyre szabott eredményeket adni a felhasználóknak, területileg is célozzák a keresési eredményeket. A felhasználók kereséseit figyelembe véve alakítják ki a helyezési sorrendet, mindezzel a személyre szabott élményt kívánják elősegíteni. Ez nagyon jó a keresőoptimalizálási szakember egójának, sőt mi több még az ügyfél is nagyon boldog de csak ideig óráig, mivel ez csak illúzió. (amerikában akarsz egy első lenni, és ha itthonról keresel már az első vagy)

Néhány tipp mit tegyél, hogy elkerüld ezeket torz eredményeket:

Személyes keresési eredmények:

Könnyű a Google-ban beállítani azt, hogy keresési eredmények alapján készítsen egyénre szabott eredményeket, de annál nehezebb ezt kikapcsolni. Tippek hogyan tegyük meg ezt mégis:

  • Lépj ki a Google fiókból
  • Használd „&pws=0” paramétert kereséskor
  • Használj másik böngészőt, mint amit általában szoktál.
  • Használj harmadik fél által üzemeltetett helyezés vizsgáló programot

Területi keresési eredmények:

Technikailag ez is egy testre szabás, azonban keresőoptimalizálási szempontból ez egy érdekes megoldás. Ha néhány üzleted területileg máshol helyezkedik el, mint ahol a keresést indítod, akkor is másik eredményt fogsz kapni, mintha ott helyben indítanád a keresést.

Van néhány lehetőség, hogy ilyen esetben is helyes eredményt kapjunk. Google ajánl egy  „Hely módósítása” opciót , ezzel vélhetően helyes eredményt fogunk kapni.

where-my-traffic

 

Másik lehetőség Google Analytics-ben is megnézni melyik városból hány látogató érkezik weboldalunkra. Készíts jelentést arról, hogy a keresőkből érkező látogatók melyik városból keresték meg weboldaladat.

forras-varos

Természetesen a nemzetközi kereséséről se feledkezzük meg! Ha a kulcsszó kutatást a google.com keresőben készítetted el, de célozni a google.hu-ban szeretnél akkor biztosan túlbecsülted a piac mértetét.

Az eredményeinket kiszorítják a látható tartományból.

A teljes top 10 eredmény nem is látható, Google és Bing esetében sem, mivel fizetett hirdetések, helyi keresések, kép és videó megjelenítések, valós idejű megjelenítések miatt az első 10 helyezés a képernyő olyan tartományában helyezkedik el amit már nem lát a felhasználó. Vagyis hiába találhatóak meg a kulcsszavak az első oldalon, mégis kiszorultunk a látható tartományból.

where-my-traffic

Ezen a képen a „Fold” vonal egy 1280×1024 méretű képernyőn mutatja, hogy meddig lehet látni az eredményeket. Látható az első helyezett az organikus találatok közül?

#2 A kulcsszavak nem „értékesítenek”

Másik lehetséges probléma, hogy a kulcsszó kutatás nem lett jól elkészítve, vagy nem megfelelő információk alapján választottad ki a kulcsszavakat. Néhány lehetséges magyarázat a kulcsszó kutatás helytelen eredményére:

Kulcsszó keresési aránya alacsony:

Sokan használják a Google Kulcsszó kereső eszközét, amely a Google által biztosított adatokból számolja ki a helyi és globális eredményeket, de „long tail” kulcsszavak esetében nem mindig ad helyes eredményt.

Például ha „website checklist” kulcsszó esetében, megnézzük a Google Keyword Tool eredményét akkor azt látjuk, hogy a globális keresés összesen 8.100. Ez szám csalóka, mert az összes keresés kb 10%-a jut erre a kulcsszóra.

where-my-traffic

Ha valaki ezekre a számokra alapozza a keresőoptimalizálást akkor csalódni fog, mert jóval többen keresnek hosszabb kifejezésekre, mint erre a „website checklist” kulcsszóra.

A kiválasztott kulcsszavak nem váltják be a hozzá fűzött reményeket?

Nagyon fontos, kulcsszó kutatás esetén a a helyes kulcsszó kiválasztása, mert hiába vagyunk akár top 1-3 helyen, ha nem a keresés szerinti eredményt kapja a felhasználó.

Például ha almát ( Apple-t) is áruló webáruházad esetében az Apple kulcsszó lett kiválasztva, és ez a webáruház erre a kulcsszóra az első három helyezett egyike lesz, akkor sem lesz sok vásárlód, mivel manapság az emberek az Apple vállalatot és terméket keresnek. A kiválasztott kulcsszó ebben az esetben sem a keresési szokásoknak megfelelő. Ebben az esetben több eredmény értünk volna el, ha long tail kulcszót választotunk volna ki, vagy starking alma lett volna a kulcsszó.

#3 Jó eredmények vannak, még sem kattintanak az oldaladra.

Végezetül egy nagyon fontos dolog, a jó helyezés még csak az egyik fele az eredménynek. Felhasználók akik kattintanak a keresési listára, másik fontos tényezőie az eredménynek. Eddig nagyon nehéz volt a kattintások számáról eredményt kapni, mennyivel csökkent vagy növekedett a CTR értéke az oldalnak. Ezt a problémát Google a Webmastertools-al igyekszik megoldani, ott már kapunk eredményeket a megjelenésekről és az ehhez tartozó kattintásokról. ( ön webhelye az oldalon → keresési lekérdezések)

where-my-traffic

Az eredményeid úgy néznek ki mintha spam lenne:

Nagyon sok munkát fektettél bele, de nem saját magad írtad meg title, description és keyword-öt, hanem egy meta tagok generálására alkalmas szoftvert, weboldalt vettél igénye, ami nem veszi figyelembe az emberi tényezőt. Az eredmény alapján te kattintanál erre az oldalra?

where-my-traffic

Győznek a versenytársak?

Ez olyan téma amit sokan, sok helyen megvitatták, lehet jó helyen szerepelsz, de nagy márkák előtted találhatóak és azt gondolod neked ez hátrányt jelenthet. Például ha short tail kiválasztott kulcsszavadra van helyezésed, akkor biztosan lesz helyezésed és megrendelővé konvertált látogató a long tail kulcsszavaidra is.

Mit tegyünk ezen információk birtokában?

Ha tisztában vagyunk ezekkel a problémákkal de nem foglalkoztunk vele, de elegendő forgalom érkezik a weboldalunkra, akkor még nincs nagy probléma. Így van még időd arra, hogy megtaláld melyik számok miért nem illenek össze és mit kell változtatni. Ha bármelyik tippet alkalmazni tudod és ezzel növeled a weboldal népszerűségét akkor ezzel javítani tudod a SEO stratégiádat .

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.