HTML5
ápr 23, 13
Weboriginal
No Comments
HTML5

HTML5

A World Wide Web Consortium (W3C), mely a webes szabványokat dolgozza ki, 2014-re tervezte a HTML5 végleges specifikációjának elkészítését. A HTML5 egy olyan teljes programozási környezet, mely lehetővé teszi a platformokon átívelő applikációkat. Hozzáférést biztosít más eszközök képességeihez, videókhoz, animációkhoz, grafikákhoz, stílusokhoz, tipográfiához, a kiterjedt hálózat lehetőségeihez. Februárban a szabványos együttműködő képesség és tesztelésnek szánt szakaszába léptek, mellyel el akarják érni a minél teljesebb böngészőfüggetlenséget. Ugyanekkor adták ki a HTML5 specifikáció teljes definícióját, mert minden olyan funkció beépítésre került, mely által a cégek és fejlesztők tudják mire számíthatnak.

A HTML5 a Hypertext Markup Language (HTML) egy átdolgozott változata. Fejlesztésének fő célja, hogy ne legyen szükség kiegészítőre a webes alkalmazásokhoz, ezért új elemeket és címkéket vezettek be, melyek megoldást nyújtanak a weblapokon gyakran alkalmazott szerkezetekre.

Történtek szemantikai változtatások, így a <div> és <span> címkék megjelent a <nav>, mely a navigáció területét adja meg, a <header> és <footer>, amik a fejlécet valamint a láblécet határozzák meg.

Az <audio> és <video> elemek bizonyos funkciók elérését biztosítják, mely által úgy helyezhetünk be mozgóképet a weboldalban, hogy a felhasználó böngészőjének nincs szüksége plusz bővítményre a lejátszáshoz.

A HTML5 DOCTYPE tagja is leegyszerűsödött és rövidebb lett: <!DOCTYPE html> Ezt követi a <html> nyitó és záró tagja, mely között helyezkedik el a <head> tagek, ahol a háttérinformációk vannak, illetve a <body>, ahol a tartalomnak kell szerepelnie.

Összegezve egy így néz ki:

< !DOCTYPE html>
<html lang=”hu”>
<head>
</head>
<body>
</body>
</html>

 

Facebook Google+ 

Kapcsolódó Bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.