Mobil weboldal tippek
jan 29, 16
Weboriginal
No Comments
Gyorsított Mobil Oldalak

Gyorsított Mobil Oldalak

A Google elindítja az AMP-t (Accelerated Mobile Pages) vagyis a Gyorsított mobil oldalakat. A Twitter is az év elején kezd el kísérletezni az AMP tartalmakkal, a Pinterest pedig már teszteli iOS és Android alkalmazásaiban, megállapítva azt, hogy az AMP oldalak betöltése négyszer gyorsabb lehet és nyolcszor kevesebb adatot használ, mint a hagyományos mobilra optimalizált oldalakat. Továbbá olyan vezető üzenetküldő alkalmazások is megkezdik az AMP tartalomra hivatkozást, mint a LINE, Viber, és a Tango. A WordPress is támogatni kezdi az AMP oldalak használatát, minden olyan felhasználónak, aki engedélyezi azt. Az analitika világában a comScore, a Chartbeat, a Google Analytics és a Parse.ly is közzéteszik az AMP oldalakat támogató eszközeiket február végén.

Még nem biztos, de esélyes, hogy az AMP oldalak rangsorolási előnyt kapnak majd, és talán egy “gyors” címkét is, hasonlóan ahhoz, ahogy a Google a mobil-barát oldalak jelöli.

De mi is az az Accelerated Mobile Pages?

Az okostelefonok és tabletek forradalmasították az információhoz való hozzáférés, azonban a mobil eszközökön elért tartalmak gyakran sok kívánnivalót hagynak maguk után. Minden alkalommal, amikor egy weboldal túl lassan tölt be, felhasználókat és így bevételt veszíthet. Ezért a Google tavaly októberben közzétette HTML alapú, nyílt forráskódú kezdeményezését (Accelerated Mobile Pages Project) az úgynevezett Gyorsított Mobil Oldalakat, melynek célja, hogy jelentős mértékben növelje a mobil web teljesítményt, vagyis elérjék a gazdag tartalommal (videók, animációk, képek) ellátott weboldalak azonnali betöltését. Mindezt egyetlen kóddal több platformon és eszközön, hogy a tartalom mindenhol egyetlen pillanat alatt megjelenhessen, nem számít, milyen típusú a használt telefon, tablet vagy egyéb mobil eszköz.

Hogyan működnek az AMP oldalak?

A gyorsított mobil oldal olyan, mint bármely más HTML oldal, de azokat a megoldásokat helyezi előtérbe, melyek jobb sebességet biztosítanak a felhasználónak. Bár a cél nem a tartalom homogenizálása, de egyértelműen az oldal egy butított formájáról van szó, korlátozott funkciókkal, tehát letiltott HTML, CSS és JS részletekkel melyek a sebesség kárára válnak. Emellett az AMP fájlok felhőben is tárolhatók, hogy ezzel is csökkentsék a betöltési idő. Milyen típusú tartalom fog a legjobban működni ezeken a gyorsított mobile oldalakon? A cél az, hogy az összes megjelenített tartalom, a hírektől kezdve, a blogokon át, videókkal, fényképekkel, GIF-ekkel együtt.

Ha ezek az AMP oldalak valóban előnybe kerülnek a mobil organikus találati listán, azok akik nem használnak gyorsított mobil oldalakat, valószínűleg komoly forgalomvesztésre számíthatnak.

A Google készített egy demo-t, hogy megtapasztalhassuk milyen is lesz a gyorsított mobil élmény. Mobil böngészőn kereshetünk itt: g.co/ampdemo vagy használhatjuk a következő linkeket: [fashion] [mars] [syria] [nytimes]

Facebook Google+ 

Kapcsolódó Bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.