Google Doodle
aug 3, 12
Weboriginal
No Comments
Google logo 2012.08.03.: London 2012 Súlylökés

Google logo 2012.08.03.: London 2012 Súlylökés

Kezdődik az atlétika. Már az ókori olimpiáknak is fontos része volt az atlétika, és az újkori olimpiákon is állandó versenyszámok a futások, ugrások és dobások. A Google ma a súlylökő versenyzőkre gondolt a logo megalkotásakor.

google logo súlylökés
Az atlétika versenyszámait az 1896-os athéni olimpiától kezdve szerepeltetik napjainkig, azonban az első női atléták csak 1928-ban, az amszterdami olimpián vehettek részt. Az atlétika sportágon belül rengeteg versenyszám található, többféle rövid és hosszútávú illetve váltó- és gátfutás; távol-, magas- és rúdugrás; súlylökés; diszkoszvetés; kalapácsvetés; gerelyhajítás és a tízpróba.

A súlylökés versenyszám a következőképpen néz ki: a dobó a dobókörbe áll majd válltól indítva ellöki a súlygolyót egy kézzel, pörgő vagy sikló technikával; a cél, hogy a golyó minél nagyobb távot tegyen meg.

Az első olimpiai játékokon szereplő két dobószám egyike volt a férfi súlylökés. Az ezüstöt és a bronzot két görög versenyző nyerte, az aranyat azonban egy amerikai atléta, Robert Garrett vihette haza.

Olimpiai bajnokunk egyszer volt súlylökésben, 1964-ben, Tokióban Varjú Vilmos tehette zsebre a bronzérmet. Az atlétika versenyszámaiban Magyarország eddig összesen 6 aranyat, 12 ezüstöt és 15 bronzérmet nyert.

A férfi súlylökés selejtezőjét ma 11 órakor rendezik, ahol Kürthy Lajosnak szurkolhat Magyarország.  Továbbá atlétikában a következő versenyzőinknek szoríthatunk: Farkas Györgyi (hétpróba), Pars Krisztián (Férfi kalapácsvetés) és Minczér Albert (férfi 3000 akadály).

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.