Google Doodle
aug 2, 12
Weboriginal
No Comments
Google logo 2012.08.02.: London 2012 Asztalitenisz

Google logo 2012.08.02.: London 2012 Asztalitenisz

A mai olimpiai Google logo témája az asztalitenisz, vagyis a pingpong labdajáték.

google logo ping pong
A pingpongot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hisz a mai napig igen kedvelt szabadidős elfoglaltság.
A sportág mai formája valamikor a 19. században jelent meg Angliában, bár már a 12. században is játszottak a mai asztaliteniszhez nagyon hasonló játékot a korabeli Európában. Tehát elmondható, hogy nagy múltú sportról beszélünk. Igazán nagy népszerűségre a huszadik század elején tett szert Európában és ezzel egy időben ismertté vált Ázsia országaiban is.

Népszerűsége ellenére az olimpiai játékokon sokáig nem rendezték meg. A nyári olimpiai játékokon először 1988-ban, Szöulban szerepelt az asztalitenisz. Azóta minden egyes olimpián megrendezik mindkét nemnél egyéni és páros versenyszámban is.
Az olimpiai játékok asztalitenisz versenyein három nemzetnek sikerült eddig aranyérmet nyernie, ebből 20 aranyat Kína szerzett, persze fantasztikus szereplésük nem meglepő, elvégre Kína nemzeti sportjáról beszélünk.

Magyarok az olimpiák asztalitenisz versenyén 1988-ban szerepeltek mind a négy verzióban, vagyis férfi és női, egyéni és párosban is. Ekkor a férfi egyesben Klampár Tibor negyedik helyezést ért el. 1996-ban Atlantában volt utoljára férfi asztalitenisz versenyzőnk, azóta csak női indulóink voltak; 2000-ben, Sydneyben Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina párosa szintén negyedik helyezéssel tért haza. Ebben az évben, Londonban 2 férfi és 2 női egyéni versenyzőnk indult az olimpián.

A versenyek augusztus 8-ig tartanak, ma éppen a férfi egyes elődöntőit, majd a bronzmeccset, végül a döntőt játsszák. Holnaptól pedig az asztalitenisz csapatok versenghetnek az érmekért.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.