Google Doodle
aug 1, 12
Weboriginal
No Comments
Google logo 2012.08.01.: London 2012 Gyeplabda

Google logo 2012.08.01.: London 2012 Gyeplabda

Az olimpiai játékokon ezen a napon zajlanak a gyephoki férfi csoportjainak csoportmérkőzései. Így a Google ma az olimpiai csapatjátékot, a gyeplabdát állítja középpontba.

google logo gyeplabda

A gyeplabdát két 11 fős csapat játssza (kapus + 10 mezőnyjátékos). A cél, hogy a labdát az ellenfél kapujába juttassák a jéghoki-szerű ütőikkel, bár itt a jégkoronggal ellentétben nincs külön jobb és balkezes ütő. Világbajnokságot négy évente, Európa-bajnokságot kétévente szoktak rendezni a sportágban.

Az olimpiai játékokon a gyephoki szabadtéri változatát játsszák, de létezik teremben játszható verzió is. A csoportkörök első két helyezettje jut az elődöntőbe (azonos helyen végző csapatok helyosztó mérkőzést tartanak); az elődöntő vesztesei küzdenek a bronzért és győztesei pedig a döntőt játsszák.

1908 óta szerepel a gyeplabda az olimpiai versenyszámok között, első alkalommal éppen Londonban játszhatták a csapatok. 1912 és 1924 kivételében minden alkalommal megrendezték a férfi versenyszámok között. Az 1980-as, Moszkvai nyári olimpiai játékok óta, vagyis immár 9. alkalommal rendeznek női csapatoknak is.
A férfiaknál eddig nyolcszor lett első India, a nőknél a nyolc alkalommal megrendezett gyeplabda versenyszámban Ausztrália viszi a pálmát, eddig háromszor nyertek aranyat.

Magyarország egyszer vett csak részt a férfiaknak rendezett versenyszámban, 1936-ban a 15 tagú csapat a 8. helyen végzett.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.