Google Doodle
Júl 31, 12
Weboriginal
No Comments

Google logo 2012.07.31.: London 2012 Gyűrűgyakorlat

Az ötödik Olimpiai Google logó témája a Gyűrűgyakorlat, mellyel a Google a férfi tornászok előtt tiszteleg.

Google logó Olimpia 2012 London Gyűrűgyakorlat

A mai értelemben vett szertorna alapjait német területen fektették le, majd Svájcban fejlesztették tovább a kézi szerek használatának bevezetésével. A sportág sajátossága, hogy a versenyeket nem támogatták,ellentétben az Angliában kialakult atlétikával. A nemzetközi tornaszövetség kifejezetten eltiltotta a tornászokat az Olimpiától. Ennek ellenére néhány ország (köztük Magyarország is) részt vett az első újkori Olimpiai játékokon.

A szertorna mindkét nem által bemutatott gyakorlata a Talajgyakorlat és az Ugrás, míg a Gyűrű- és Korlátgyakorlat illetve a Lólengés férfi versenyszám; a Gerendagyakorlat és a Felemáskorlát-gyakorlat pedig női.

1896-ban, Athénban szerepelt a gyűrűgyakorlat a szertorna versenyszámok között;  ahol magyar férfi tornászok is részt vettek. Wein Dezső gyűrűgyakorlatban is versenyzett, bár helyezést nem ért el.

Magyarország eddig összesen 12 olimpiai bajnokot tudhat magáénak Tornában, ebből gyűrűn Csollány Szilveszter 2000-ben, Sydneyben szerzett bajnoki címet.

2012-ben, Londonban 18 versenyszámot rendeznek tornában. A hagyományos szertornaszámok mellett a nőknél két ritmikus gimnasztika szám, és mindkét nemnél a trambulin is szerepel. Ebben az évben három magyar tornásznak szurkolhatunk: Berki Krisztiánnak, Hídvégi Vidnek és Böczögő Dorinának.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.