Google Doodle
jún 23, 12
Weboriginal
No Comments

Google Logo 2012.06.23: Alan Turing

Alan Turing születésének 100. évfordulójának tisztelegve egy animált logót készített a Google. Alan Mathison Turning 1912. június 23-án Paddingtonban ( London) született, brit matematikus volt és a számítógép-tudomány atyjának tartották.

Munkássága nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás kidolgozására, főleg az általa feltalált  Turning gép. Második világháború alatt nagy erőfeszítéseket tett a német  rejtjelek feltörésére. A háború után  a digitális számítógép létrehozásán fáradozott.

1954. június 8-án holtan találtak rá, ciánmérgezésben halt meg, vélhetően attól a félig elfogyasztott almától amit az ágya mellett találtak meg. Az almát sohasem vizsgálták meg,  halál okát a holtteste alapján állapították meg. Haláláról több  elmélet is létezik.Sokan úgy vélik, hogy halála nem lehetett véletlen, de édesanyja szerint  baleset történt. Véleménye szerint a szanaszét hagyott vegyszerei  miatt következhetett be a halála. Egyik elmélet szerint édesanyja megnyugtatására választotta a Hófehérke mesében is alkalmazott módszert, mivel kedvenc meséje  a Hófehérke volt neki. Van aki azt mondja, hogy gyilkosság áldozata lett,  féltek attól, hogy állam titkok szivárognak ki rajta keresztül. Élete során nemi identitása miatt üldözték, de jelentős társadalmi nyomás hatására 2009. szeptember 11-én  Gordon Brown  bocsánatot kért  az előző kormányok nevében a vele szemben tanúsított bánásmód miatt, amiben az akkori hatóságok részesítették és ezzel halálba kergették.

Alan Turing

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.