Google Analytics
aug 17, 11
Weboriginal
No Comments

Google Analytics session frissítések

Google Analytics fontos változást jelentett be a jelentések készítésével kapcsolatban. Ez  a változás a látogatottságban kevesebb, mint 1% eltérést fog okozni a jelenlegihez képest, de ettől függetlenül ez egy nagyon fontos változás.

Mi változott a Google Analyticsben és miért ?

Eddig az analitikában a session végét a következők jelentették, és eszerint is történt  mérés:

  • 30 percnél hosszabb idő telt el két oldal megtekintése között, egyedi látogató esetében
  • Adott nap vége érkezett el
  • Felhasználó bezárta a böngészőt

Frissítés után a Google Analytics  modellje a következő. A session vége akkor értendő, ha

  • két oldal letöltés között több mint 30 perc telt el
  • Adott nap vége érkezett el
  • Amikor bármilyen kampány információ a felhasználó számára megváltozik. Kampány információ a következőket tartalmazhatja: utm_source, utm_medium, utm_term, utm_content, utm_id, utm_campaign és AdWords (gclid)

Ezek a változások érdekesek, mert ezzel pontosabb eredményt fogunk kapni. Ezzel az olyan látogatók is mérhetőek akik többször látogatnak el weboldalunkra, és a régi elmélet  szerint egy látogatásnak  tekintette a Google Analytics.

Például ha egy látogató az oldalunkat megtekintette PPC kampány során, az oldalt ugyan elhagyta, de 10 percen belül mégis visszajött az oldalra, de ekkor már organikus  találatok linkjéről akkor a régi  változat szerint egy hosszabb ideig tartózkodó  PPC-s látogatónk volt az oldalon. Az új modell szerint viszont  2 látogatónk lesz az oldalon, de a látogatás időtartama rövidebb lesz.

Ne használjuk a kampány paramétereket In-site tracking esetében

Apró hiba található a Google Analytics  frissítése után is ha kampány paramétereket akarunk beilleszteni a in-site tracking esetében. A jelenlegi gyakorlat szerint pontatlan eredményt kapunk vissza a kampány paraméterek ellenére is. A frissítés után ha a látogató egy olyan oldalt látogat meg, amelyik kampány paraméterrel van ellátva akkor az új sessionnak tekinti a Google, a fent leírtakon kívül is, ezzel viszont mesterségesen növeli a látogatót számát.

Ha jelenleg használja valaki ezeket a paramétereket akkor a helyes eredmény eléréshez a következőket kell tennie:

1, Töröld az összes kampány paramétert a linkjeidről. Pédául ha linkeled a weboldaladat a következő módon: weboriginal.eu?utm_source=story&utm_medium=link&utm_campaign=launch, akkor csak simán használd weboriginal.eu-t.

2, Ha navigációs elemeket követsz az oldalon:  használd az Event Trackingot és a legjobb ha onclick eventet adsz hozzá az “a” taghoz és ezzel valósítod meg a követést. onclick=”_gaq.push([‘_trackEvent’, ‘navigation’, ‘link’, ‘launch’]);”

3, Ha belső kampányokat is követsz akkor használd a Custom Variables-t és a legjobb ha onclick eventet adsz hozzá az “a” taghoz, a követőkódot pedig így kell beilleszteni: onclick=”_gaq.push([‘_setCustomVar’, 5, ‘internal_campaign’, ‘banner’, 2]);” . 

Ezekkel praktikákkal és a Google Analytics frissítésekkel együtt kaphatjuk meg a legpontosabb eredményt a látogatókról.

 

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.