Nincs kategorizálva
Júl 1, 12
Weboriginal
No Comments

Duplikált tartalom a Panda világában 1.

Panda algoritmus változásokat Google 2011.februárjában jelentette be. Azóta már van Pingvin is,de Panda változásait  is folyamatosan jelentik be. Duplikált tartalom mindig fontos tényező volt  és lesz a keresőoptimalizálásban. Írtunk is már erről de akkor főleg arról volt szó, hogyan szüntessük meg a duplikált tartalmat oldalunkon.

A téma maga nagyon fontos és oda kell rá figyelni, épp ezért vegyük most sorba  mi is a duplikált tartalom? Hogyan diagnosztizáljuk az oldalunkat és keressük meg, hogy található-e rajta duplikált tartalom? Hogyan szüntessük meg a duplikált tartalmat?

1, Mi is a duplikált tartalom?

Az a duplikált tartalom amikor kettő ( vagy több) oldalon található azonos tartalom. Képekkel illusztrálva íme a duplikált tartalom:

Duplikált tartalom

Látszólag könnyűnek tűnik, ugye? Miért is követik el mégis sokan ezt az egyszerűnek tűnő hibát? Az csak a probléma egyik fele, hogy sokan azt gondolják, hogy az adott dokumentum “csak”  úgy ott van szerveren és nem okoz semmilyen hibát. Azonban a Google robotjai folyamatosan térképezik fel az interneten lévő oldalakat, köztünk az otthagyott dokumentumot is és igy megtalálja azokat az oldalakat  amelyek duplikáltak.  Főleg dinamikus oldalak esetében könnyű két  url-en is azonos tartalmú oldalt létrehozni, annak ellenére, hogy nem szándékosan csináljuk.

2, Miért fontos a duplikált tartalom?

Duplikált tartalom, mint fogalom jóval a Panda frissítés előtt is létezett már, és sok formája  volt ami algoritmus változásával  együtt finomodott ki. Kérdésként felmerül mi számított néhány éve duplikált tartalomnak?

Kiegészítő index

Google a kezdeti idejében az indexelés nagyon kihívás volt. Éppen ezért, ha duplikált oldalt talált valahol akkor azokat egy ún. kiegészítő indexbe tette el. Ez miatt az ilyen oldalak automatikusan “második” oldallá váltak, és nem is volt lehetőségük arra, hogy keresőkben jobb helyezést érjenek el, vagy netalán elsők legyenek.

2006 végén Google a kiegészítő eredményeket összevonta a fő indexszel, de az eredményeket még mindig szűrték. Ezt akkor úgy lehetett látni, hogy a keresési eredmények alján egy figyelmeztetést láttunk erre vonatkozóan:

Dupe Content

Az indexeléseket egyesítették, de a keresési eredményekben még mindig voltak és még lehetnek is hibák ekkor. Az eredmények tekintetében másod példányoknak alacsony volt az értékünk.

Az indexelés mennyisége

Mindig mindenkik foglalkoztat, hogy mikor volt, vagy mikor jön az oldalunkra a Google robotja, de természetesen ez nem elég mert az emberek számokat is szeretnének látni. Nincsenek pontos számok arra vonatkozóan, hogy a Google mikor és meddig fogja az  adott oldalt feltérképezni. Vélhetően található egy olyan pont az oldalon amikor a Google “feladja”, hogy az oldalt teljesen  feltérképezze.
A teljes és pontos számot nem tudhatjuk meg, de egy hozzávetőlegeset igen! Google ezt megmondja  nekünk Webmester Eszközökben a Feltérképezési statisztikáknál:

Dupe Content

Mi történik amikor Google duplikált tartalmat talál ? Sajnos az is bekövetkezhet, hogy azokat az oldalakt amelyeket viszont nagyon szeretnénk nem fogja indexelni vagy ritkábban fogja indexelni az adott oldalt vagy oldalakat.

Indexálási “limit”

Úgy tűnik, hogy nincsen arra vonatkozóan határ, hogy hány oldaladat fogja a Google indexelni. Az gondoljuk, hogy ez a határ dinamikus a weboldal mérteihez képest. Ha azonban számos olyan oldalunk van amely duplikált tartalom  is egyben akkor elő állhat az a helyzet, hogy Google robotjai  a fontos oldalkat nem vagy csak ritkábban fogja látogatni. Például ha Neked több,mint 1000 oldallal rendelkező weboldalad van, akkor  Google robotjai nem biztos, hogy az összes termék aloldalat be fogja indexelni. Bár nagyon sokszor pont az ellenkezője érezhető, vagyis majdnem az összes oldalt beindexelte a  Google robotja.

Büntetés vagy nem?

Jóval a Panda megjelenése előtt minden hónapban vita volt arról, hogy van vagy nincsen a duplikálás miatti büntetés az oldalon? Ezek a viták jogos kérdést vetettek fel minden esetben, de sokszor a magára a jelentés tartalmára koncentráltak nem pedig a valós duplikált tartalomra. Addig amíg az oldalad nincsen teljesen feltérképezve addig általában duplikált tartalom miatt nem lehet büntetésed sem.

Panda frissítés

Panda frissítés kezdetétől ( 2011. februárjától) a duplikált tartalmat jóval szigorúbban kezeli a Google. Eddig a duplikált tartalom csak a tartalomnak tudott ártani. Ha nekem mondjuk volt egy adott tartalomól másod példányom akkor ez a kiegészítő indexbe  kerülhetett.

Panda frissítés egyik eleme lett az, hogy a Google talált egy duplikált oldalt a weboldaladon akkor az nem csak a másodpéldányra lehet hatással hanem az egész oldaladra. Ha duplikált tartalmat talál a Google robot az oldaladon akkor abba is hagyhatja a  weboldal indexelését, sőt magából az indexből is kieshet akár a teljes oldal. Ezen frissítés miatt a duplikált tartalom már nem egy elszigetelt hanem valós probléma lett mindenki számára

A duplikált tartalom témakörének feldolgozása hamarosan folytatódik egy következő cikkben, még  hátra van az, hogy milyen típusú duplikációk léteznek? Hogyan tudjuk a duplikált tartalmat megszüntetni?

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.