Amit az “author” tagról tudni lehet

Amit az “author” tagról tudni lehet

Június elején új taggal bővült a Google által támogatott attribútumok listája,   ez az új tag a “author”.  Ez a bejegyzés ennek aprójára készült, de járjuk körbe mi is történt keresőoptimalizálás szempontjából ezzel a taggal az elmúlt egy hónap alatt a Google-nél és a mi blogunknál.

Google Webmaster Blogjában 2011. június 7-én jelentették be, hogy támogatják az  “author” tagot.  Ennek az új attribútumnak a bevezetésével szeretné a Google, hogy a bejegyzések, cikkek íróit is azonosítani lehessen a weboldalakon és a világhálón is.

Ezzel az  “author” taggal lehetővé válik majd a jövőben, hogy az általam írt összes bejegyzés megtalálható legyen, akár az én saját profilomon   is .

Használata a következő, ha írunk egy bejegyzést akkor a rel=”author” tagot be kell illeszteni a bejegyzésbe.

Például így:  Bejegyzést írta <a rel=”author” href=”../authors/szokolka”>Szokola Melinda</a>.

Google szerint ezzel a taggal lehet majd összekapcsolni   az általam írt bejegyzéseket a profilommal ami majd talán a jövőben a keresési eredményekben is megjelenítésre kerülhet.

Ezzel egy időben még egy tippet adott a Google, hogyan tudjuk még eredményesebben  tudomására hozni a keresőmotoroknak, hogy az adott szerző egy bizonyos személy, és adott profilhoz tartozik. Ezt a rel=”me”  taggal tudjuk megtenni.

Erre példát Mat Cutts hozott szerintem  nagyon jól leírva:

Ha például  Matt http://example.com oldalon gyakran ír bejegyzéseket akkor már van egy hivatkozás  a http://example.com szerzői oldalról http://mattcutts.com -ra

<a rel=”me” href=”http://mattcutts.com”>Read több Matt</a> hivatkozással.

Cserébe Matt profilja http://mattcutts.com  mutat vissza a http://example.com-on levő szerzői oldalra, a következő példa szerint:

Matt szintén írt <a rel=”me” href=”http://example.com/contributors/mattcutts”>Matt számos cikket írt ide is</a>.

A kölcsönös rel=”me” kapcsolatok azt jelzik a Google számlára, hogy a profilok http://mattcutts.com  és http://example.com/contributors/mattcuttsnál ugyanazt a személyt képviselik.

Az author tag meglétét, használatát itt tudod ellenőrizni.

Most a száraz kódok után lépjünk egy kicsit előre az időben…

Tegnap Google bejelentette, hogy ezentúl a keresési eredmények között is meg fogja jeleníteni azokat a szerzőket akik használják az author tagot.

Ez  a megjelenítés már működik olyan szerzők kis csoportjánál akik összekapcsolták a Online profiljukat az online szerzői tartalmukkal. Erre példa a Search Engine Land vezetője, Danny Sullivan akinek  megjelenítése így látszik a keresési eredmények között.

danny-author-screenshotA keresési eredményekben látszik az avatarja és a neve, de ez csak akkor fog látszani, ha a van Google profilja a felhasználónak. Ezek  a cikkek, keresések a Google profilban is látszódni fognak a jövőben.

Mi blogunk esetében,  csak a  meta tagok közé lett beillesztve az author tag.  Nem így képzeltem el, de programozó kollégám szerint “csak dobálóztam a szavakkal”. Így ezen bejegyzés alapján fogja ő is elkészíteni, hogy a jövőben  automatikusan kerüljön be az author tag egy -egy bejegyzés megírásakor.

 

Facebook Google+ 

  1. Hankó Zoltán szerint:

    Jó cikk és jó dolog ez a szerző megjelölése. Egy dolgot nem értek, Danny Sullivannek a találati listán van kiskése, azt a google honnan szedi és ha az oldalon lévő link pl a http://mattcutts.com -ra hivatkozik (mint az első példa) abból honnan tudja a google a szerző google profilját, vagy honnan szerzi a kisképét?

    • Szokola Melinda szerint:

      A kérdésed jogos, ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. Lehetséges megoldás a Google Profil. Ezen belül a LINK opciónál meg lehet adni, hogy mely blogok, oldalak amelyek velünk kapcsolatban állnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.