SEO eszközök
jún 16, 11
Weboriginal
No Comments
A Jó, a Rossz és a Csúf – avagy  képek és a keresőoptimalizálás

A Jó, a Rossz és a Csúf – avagy képek és a keresőoptimalizálás

Gondolom sokan emlékeznekGood Bad Ugly Clint Eastwood  szereplésével fémjelzett filmre. Azonban most nem erről lesz szó, hanem arról mi jó, a rossz és a csúf megoldás a képekkel kapcsolatban  a keresőoptimalizálásban.

Google által készített útmutató a keresőoptimalizáláshoz nagyon nagy segítség a SEO munka során. Ebben a dokumentumban több pontban is leírják mi a jó, a rossz a weboldal felépítése során.  Az ALT  attribútumról többször említést tesznek, eközben a képek helyes használatáról   is található leírás.

Azonban nagyon érdekes, hogy kevés weboldalon optimalizálják a képeket, illetve nem is használják az ALT attribútumokat.

Néhány praktikus tanács a képek optimalizálásához, példával illusztrálva:

Utazó sátor

A fájl, vagy a kép neve:

A fájl neve legyen informatív és leíró is egyben  A nevében néhány kulcsszó is szerepelhet és a  szavakat kötőjellel válasszuk el.  Véleményem szerint a fájl nevében  ne legyen több 5 kulcsszónál.

A megoldások:

A Jó:

Nagy-Agnes-Utazo-Sator.jpg

A Rossz:

NagyAgnes_Utsat_23.jpg

A Csúf:

IMG04986.jpg

ALT Text:

Az ALT attribútummal a képről lehet leírást készíteni.  Az ALT text nem csak keresőoptimalizáláshoz lehet használni, hanem olyan böngészőknél is akik nem látják a képet. Ezért ezt nem ajánlott kulcsszavakkal teleírni, hanem leírást ajánlott készíteni a képről amely mindenki számára beszédes.  Például van aki azt mondja, hogy ez a leírás 140 karakternél kevesebb legyen, mert akkor nem tűnik spamnek.

Tehát a megoldások:

A Jó:

alt=”Nagy Agnes  utazó sátor könnyű  hátiszák  csomagolásban ”

A Rossz:

nem használjuk az ALT attribútumot

A Csúf:

alt=”Hátizsák csomagolásban, legjobb hátizsák sátor,hátizsák sátor, ulta könnyű hátiszák sátor”

Vagyis kulcsszavak szerepelnek csak az ALT attribútomban.

Szöveges tartalom:

Ha az szeretnénk, hogy a képünket tartalmazó oldal  jó helyezést érjen el a keresőkben, feltétlenül szükségünk van releváns tartalomra.  A szöveges tartalommal  lehetséges, hogy a képet tartalmazó oldalt könnyebben indexeljék a keresők, de természetesen itt is van Jó, Rossz és Csúf módszer a szöveges tartalom elkészítésére.

Megoldások:

A Jó:

Az oldalon 200 vagy annál több karakter szerepeljen , minőségi releváns tartalommal.  Bónusz ha még a képről is készítünk leírást!

A Rossz:

Az oldal szöveges tartalom nélkül szerepel a kép, olyan mintha egy galéria lenne, és galériából néha nagyon nehéz a képekkel jó eredmény elérni

A Csúf:

Ha a  legjobb minőségű sátort szeretnéd, hogy jó helyen szerepeljen a keresőkben akkor ne olyan oldalra rakd fel ahol az orrszarvúakról van szó.

 

Eszköz  amivel megkönnyíthető a munkánk:

A  ALT text és fájl név, elérési út ellenőrzése könnyebb,  mint gondolnánk.  Az egyik legjobb eszköz amelyet böngészőben lehet használhatunk a Web Developer. Telepítés után válasszuk ki „View Image Information”  -t a „Images”  tabon . Így  gyorsan  ellenőrizni  tudjuk a képek összes információit, legyen az ALT attribútum, vagy fájlnév.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.