Mobil weboldal tippek
máj 4, 12
Weboriginal
2 2 hozzászólás

5 tipp mobil weboldal készítéshez

Mobil weboldaladat a látogatóknak készítsd el!

Ha weboldalt készítesz és szeretnéd, hogy a weboldalad mobil eszközökkel is kompatibilis legyen akkor ebben a bejegyzésben 5 tippet adunk amire figyelj oda miközben a weboldalad készíted.

Mobil weboldal készítése nem nehéz, de egy kicsit más gondolkozást kíván, de olyat amire nem is gondolnánk. A weboldalunk készítése során azért már figyeljünk oda arra is, hogy  weboldalunkat könnyen tudja indexelni a kereső.

Lássuk a tippeket:

 1. Használj rugalmas grafikát és szélességet
  Mobil weboldal készítés során kerüld el a fix szélességet. Sokféle eszköz létezik amivel kompatibilisnek kell lenni weboldaladnak, az Androidtól kezdve  az iPhone-onát az iPadig. Fix szélességet használva lehetetlen, hogy az összes eszközön jól működjünk weboldalad.
  Használj “folyékony” szélességet ( fluid width) weboldalad készítése során. Ezzel készítési móddal a szélességek automatikusak lesznek annak függvényében, hogy éppen milyen böngészőt használnak a felhasználók és a weboldal jól fog megjelenni  az összes eszközön
  Ha WordPress-t használsz akár blogodhoz, akár weboldalhoz ezt könnyen megcsinálhatod, sok olyan template van amely már mobil eszközökkel is kompatibilis.
 2. Tömörítsd  képeket
  Weboldal megnyitásakor a képek betölétse során az internet sávszélessége jelentősen csökken. Ennek elkerülése miatt a képeket tömöríteni kell, itt nem a szélesség és magasság változtatására  kell gondolni, hanem a képek méretén kell csökkenteni, hogy gyorsabban lehessen letölteni.
  Ne  hajszoljuk bele a felhasználókat fölösleges letöltésekbe mobil eszközeiken ha van rá lehetőségünk arra, hogy a képeket tömörítsük!
  Képek tömörítése, fájl méretének csökkentése  nem csak a  mobil eszközökön jelent előnyt, hanem az asztali gépek esetében is, és a keresőoptimalizálást is segíti. A grafikusnak, webmesternek kézzel kell a képeket tömöríteni, de ha WordPress-t  használsz akkor itt van egy hasznos plugin amit használhatsz a képek tömörítéséhez. ( A legújabb WP verzióval még nem kompatibilis, de vélhetően fogják frissíteni)
 3. Készíts gombot ami legalább 44px
  A mobil eszközökön ujjunkkal helyettesítjük az egér kattintást. Készíts olyan gombot amely könnyen “kattintható”, de elég nagy legyen ahhoz, hogy közelítés nélkül is használható legyen.
  Készíts 44px széles és 44 px magas gombokat weboldaladra, ezek pont olyan méretűek lesznek amelyek bármelyik mobil eszközön könnyen használhatók.
 4. Választási lehetőségek csökkentése
  Ha asztali számítógépre készítesz weboldalt nyugodtan létrehozhatsz  sok navigációs menüt, almenüt.
  Azonban ha mobil weboldalt készítesz akkor akkor csökkentsd a navigációs lehetőségeket, a menük számát . Törekedj arra, hogy legfeljebb 5 navigációs lehetőség legyen, weboldalad fontos részeit tedd elérhetővé.
  Láblécben egy linkkel tedd lehetővé, hogy a weboldal teljes verziója is elérhető legyen.
  Ha külön választott mobil oldalt készítesz, vagy ha WordPresst használsz mindkét esetben törekedj az egyszerű navigációra, de tedd lehetővé azt is, hogy a weboldal teljes változatát elérjék a felhasználnók.
 5. Teszt, teszt, teszt
  Weboldalad lehet, hogy egy iPhone-on jól jelenik meg, de nem jó egy Androidos telefonon. Lehet, jól jelenik meg egy Samsung tableten, de nem jelenik meg jól egy iPadon.
  Teszteld weboldaladat különböző eszközökön saját magad.Vélhetően jól fog weboldalad megjelenni  néhány eszközön, de az operációs rendszert is fedd figyelembe a tesztelés során.
  Aktívan keress hibákat és javítsd is ki őket!

Ezzel az 5 apró trükkel már  kialakítható egy jó mobil weboldal, ugyan apró trükkök, de lehetővé válik, hogy weboldalad minden mobil eszközön jól jelenjen meg.

Facebook Google+ 

Kapcsolódó Bejegyzések:

 1. […] 5 tipp mobil weboldal készítéshez | Weboriginal.eu Kft […]

 2. István szerint:

  Nagyon szuper kis cikk, de az az igazság, hogy nem mindig van az embernek ideje és türelme a részletekkel foglalkozni, ez nálam se volt másképp.Így találtam rá a mobiliositas.hu -ra ahol profil mobilra optimalizált weboldalt kaptam, nagyon kedvező áron. Én úgy gondolom megér egy próbát, azok számár akiknek egyszerűen nem fér már bele az idejükbe a különböző ismertek elsajátítása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.