5 baklövés ami hátrányosan befolyásolja a helyezést

Számos baklövéssel találkozhatunk keresőoptimalizálás során. Van aki egyet ért ezekkel, vagy egy részükkel van aki nem, de lássuk ezeket a baklövéseket:

1, Keresőmotorok blokkolása

A robots.txt  olyan utasításokat tartalmaz a keresőmotor számára amely  megmondja, hogy az oldal melyik részét pásztázhatja vagy nem. Keresőmotor ezt a fájlt keresi először amikor az oldalra érkezik. Ezzel a fájlal tudjuk megakadályozni, hogy kiválasztott könyvtárakat ne indexeljen a weboldalunkon. A legnagyobb hibát akkor szokták elkövetni a weboldal root könyvtárát is elzárják a keresőmotorok elől. Ha a weboldal robots.txt fájlban a következő utasítást található meg: Disallow: / akkor bizony blokkolva lett a weboldal.

2, Java Script Navigáció / menü

Nagyon sok weboldalnál használnak Javas Scriptet a menü készítésekor. Drop-Down menu és nagy portálok, webáruházak  menü készítésekor felhasználó számára könnyen kezelhető navigációt lehet készíteni java scripttel , de az ilyen menük sajnos nehezen átjárhatóak a keresőmotorok számára. Java Scripttel az a probléma, hogy a látogató egy funkcionálisan jól működő menüt talál a weboldalon, de ezek a menüpontok a forráskódban nem láthatóak. Keresőmotorok arra számítanak, hogy a forráskódban megtalálják a menüt és ezen keresztül végig tudnak navigálni a weboldalon. Ha java scriptet használsz a weboldaladon tiltsd le a java script használatát a böngésződben, és máris meglátod te is mivel találkozik a keresőmotor az indexelése során.

3, Flash( túl sok)

Flash-el   fantasztikus weboldalakat lehet készíteni. Teljes weboldalakat tudnak ezzel a technológiával létrehozni, amely képet, videót és animációt tartalmazhat és fantasztikus felhasználói élménnyel lesznek gazdagabbak az oldalt látogatók. Ennek a technológiának a hátránya, hogy a keresőmotorok nem tudják indexelni. Tartalom és kapcsolat nem létezik a flashban, ha flashben készíted el weboldalad akkor fontold meg azt, hogy néhány elemet helyezz el a flashen kívül. Készíts html navigációt amivel elősegíted a keresőmotorok mozgását az oldaladon.

4, 301 átirányítás és Canonical tag

A 301-es átirányítással a keresőmotornak az mondjuk, hogy a régi oldal ( domain.com/regi ) véglegesen lett irányítva az új oldalra ( domain.com/uj). A canonical taggal a keresőmotorok számára az fejezzük ki, hogy az adott oldalt nem kell indexelnie, de cél oldal jelenjen meg a böngészőkben.  A canonical tagokat nem szabad úgy használni, mint a 301 irányítást, mert ezzel könnyen el lehet érni, hogy egyik másik oldalt ne indexelje a keresőmotor. Weboldalad tartalmaz olyan kategória oldalakat melyek azonosak, de különböző terméket mutatnak be? Vannak olyan oldalaid amelyek azonos tartalommal rendelkeznek, de több url-en is elérhetőek? Ezek az esetek amik ideálisak volnának ha canonical címkéket használnának.

5, Duplikált tartalom vagy ne legyen tartalom

A minőségi tartalom nagyon fontos  a jó helyezés érdekében. Google mindig is kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektet a minőségi, egyedi tartalomra a helyezések rangsorolásánál. A keresőmotorok arra számítanak, hogy az éppen feltérképezett weboldalon a látogató számára is releváns tartalmat talál. A Google minőségi tartalmat akar a felhasználóknak szolgáltatni és ez alapján készíti el a rangsorolást is. A duplikált tartalom, a rossz minőségű tartalom, vagy a rosszul megírt tartalom  van a legutóbbi Google Farmer/Panda  frissítés fókuszában. Azok a weboldalak amelyeken rosszabb minőségű szöveges tartalom volt található az utóbbi néhány hónapban a helyezésük romlott. Nézd meg a honlapodat te is! Szöveges tartalom elég az oldalon? Eredeti a szöveg, nem  máshonnan lett másolva? Ha kevés tartalom van az oldaladon akkor készíts hosszabb szöveges tartalmat, és legyen eredeti, a szöveget írd meg saját magad ne máshonnan másold!.

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.