Facebook
máj 14, 12
Weboriginal
No Comments
2012.05.14 :Mark Elliot Zuckerberg születésnapja

2012.05.14 :Mark Elliot Zuckerberg születésnapja

1984.május 14-én született Mark Elliot Zuckerberg a Facebook alapítója. 2004-ben alapította a Facebookot  iskolatársaival közösen, jelenleg a Facebook 24%-os résztulajdonosa.

Mark ZuckerbergNagyon korán megmutatkozott  a programozás, számítógépek iránti érdeklődése. 12 éves korában írt egy programot édesapját segítve.  A program neve Zucknet volt, amely az otthona és édesapja fogászati rendelőjében lévő gépek közötti kommunikációt biztosította. Később videó játékok készítésével is foglalkozott. Az Intelligent Media Group cég neve alatt készítette el a Rizikó  társasjáték számítógépes változatát. Majd ezután programozta le  Synapse Media Player zenelejátszót, ami a felhasználók  szokásait is vizsgálni képes, mint egy mesterséges intelligencia. A Microsoft és az AOL megpróbálta alkalmazni  Zuckerbergt, de  Ő inkább a Harvard Egyetemet választotta. 2002-ben kezdett az egyetemre járni, itt arról volt híres, hogy hőskölteményeket szavalt.

Mark Zuckeberg  hackernek tartja magát, de véleménye szerint ez nem a rombolásról és a behatolásról szól  nem tartva a következményektől. Facebook hat-nyolc havonta tart egy hackatlon összejövetelt, ahol maga Zuckerberg is részt szokott venni. Ezen az eseményen a résztvevők bármit kigondolhatnak bármit amit meg is valósíthatnak. Ezen az estén a Facebook biztosítja a sört,zenét, ennivalót , Facebook személyzetét is. Az alapötlet az ” egyetlen éjszaka alatt elkészíthetsz valamit ami igazán jó”

A Facebok elődje csak egy egyszerű ” Harvard dolognak”   indult 2002-ben, aztán döntött úgy Zuckerberg, hogy szétterjeszti Harvardhoz  “kötődő”  iskolákban is. Ehhez Dustin Moskovitz  szobatársa segített neki. Első körben Stanford, Dartmouth, Columbia, New York University, Cornell, Brown és Yale  egyetemeken terjesztették el a Facebookot.

Zuckerberg Dustin Moskotizcal  elköltözött Paolo Altóba , itt egy olcsó lakás béreltek ami irodaként is működött egyben. Ezen nyárnak a  végén találkozott Facebook alapítója Peter Thiellel aki  befektetett a cégbe. Első irodájukat 2004-ben szerezték meg, ekkor még a csapat úgy tervezte, hogy visszatérnek a Harvardra, de ezt ma már tudjuk , hogy nem történt meg.

2004-ebn az indulás után egy hónappal egy  másik egyetemi körhöz tartozó  oldalt is felraktak az internetre , i2hub-ot ami a peer-to-peer filmmegosztásra összpontosít. Ugyanebben az évben Andrew McCollum, Adam D’Angelo, és Sean Parker publikálták az újabb peer-to-peer file megosztót a Wirehog oldalt. Ez volt a ma már elterjedt Facebok Platform alkalmazások előfutára. Maga a Facebook Platformot 2007. május 27. Zuckerberg jelentette be. Rövid idő alatt több, mint 800.000 fejlesztője lett a Facebooknak szerte a világon.

2007. november 6-án szintén Zuckerberg jelentette  egy új hirdetési forma indulását a Facebookon aminek a neve Beacon. Ezt a programot alaposan megvizsgálták személyiségi jogok, üzleti etikett és titoktartás miatt de ezen gyanúkkal kapcsolatban maga a  Facebook alapítója vállalt felelősséget , vagyis a felhasználók  maguk dönthetnek a szolgáltatás használatával kapcsolatban.

Boldog születésnapot Mark Zuckerberg!

 

 

 

 

 

 

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.