Google Doodle
máj 6, 12
Weboriginal
No Comments
2012.05.06. Google Logo: Anyák napja

2012.05.06. Google Logo: Anyák napja

Anyák napjáról emlékezik meg a Google ma. Röviden nézzük is meg  mióta van anyák napja, hol  mikor ünneplik meg?

Világszerte ünneplik az anyák napját,  de az  ünneplés napja azonban   nem mindenhol azonos. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük.

Görögországba nyúlik vissza az anyák napjának ünneplése, először itt emlékeztek meg Rheának az istenek anyjáról de ekkor még a tavaszi ünnepséggel is egybe volt kötve.

Angliában az 1600-as években keresztény vallási vonalat is kapott ez az ünnep, de akkor a húsvétot követő negyedik  hétvégén az anyák vasárnapján  tartották az édesanyák napját. Az édesanyjuktól messze dolgozók ekkor szabadnapot kaptak, és elkészítették az anyák süteményét is.

Egyesült Államokban először Bostonban ünnepelték meg anyák napját 1872-ben.

Anna M. Jarvis 1907-ben próbálta anyák napját nemzeti  ünneppé nyilvánítani, a napot május  második vasárnapjára tűzte ki,  elhunyt édesanyjának emlékére. 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalos ünnepé nyilvánított anyák napját.

Hazánkban először 1925-ben Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére  a Mária tisztelet hagyományaival összekötve ünnepelték meg az anyák napját, 1928-tól  pedig hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolták.

Nézzünk néhány országot ahol  nem a  Nálunk megszokott időben ünneplik az anyák napját:

  • Február 8: Norvégia
  • Március 21 a tavasz első napja, a legtöbb arab országban ekkor ünneplik
  • Május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország
  • Augusztus 15 Costa Rica
  • December 8 Panama

mothers day

 

Facebook Google+ 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.